Офісна лінза. Що це таке?
Офісна лінза. Що це таке?

Згодом здатність людського ока фокусуватись на ближніх і далеких відстанях слабшає. Цей феномен офтальмологи називають пресбіопією або віковою далекозорістю. Вона настає у людей в період після 40 років.

Характерними симптомами пресбіопії є:

  •  стомлюваність при читанні;

  •  стомлюваність при роботі за комп'ютером;

  • важкість при розпізнаванні книжкового та газетного шрифту на відстані 40 см;

  •  читабельний текст визначається на відстані витягнутої руки.

 

Що робити в такому випадку 40-річним вчителям, бухгалтерам, офісним співробітникам і людям, у яких робота вимагає динамічного зору? Окуляри для читання? Можливо, але це не вирішить проблему! Окуляри для читання мають один оптичний центр і комфортно буде в них перебувати в разі стаціонарного читання, без зміни вектора фокусування. Предмети, які розташовані далі 40 см, будуть розмитими і нечіткими.

Для розгляду об'єктів на середній дистанції, наприклад, комп'ютер, люди опускають окуляри на кінчик носа, що призводить до неприродного положення голови людини і погляду на співрозмовника з-під лоба. Можна припустити, що в такому випадку необхідні дві пари окулярів: для середньої та близької відстані, які підбираються фахівцями оптики. Але наскільки практичні дві пари окулярів при високому ступені зорової активності? Через часту зміну однієї пари окулярів на іншу протягом робочого дня, оправа деформується і втрачає фіксацію на обличчі, на лінзах з'являються подряпини. У підсумку, дві пари окулярів з точки зору експлуатації, не мають практичного виправдання.

На сьогоднішній день в оптичній індустрії розроблена спеціальна лінза для пресбіопії - офісна лінза. У Європі цей метод корекції вікової далекозорості застосовується давно і має великий успіх. Суть полягає в тому, що лінза має два оптичних фокуса: для середньої відстані і для поблизу.

Геометрично офісна лінза сконструйована так, що навпроти зіниці людини концентрується рефракція для середньої відстані, а в нижній площині лінзи - сегмент для читання, де сила лінзи буде вище. Плавне точкове наростання рефракції виключає перенапруження очних м'язів, що сталося б за використання 2-х пар окулярів. Офтальмологи стверджують, що офісна лінза помітно уповільнює прогресування рецепта і є найкращим варіантом в профілактиці зниження акомодацій резервів (фокусування очей на різних відстанях).

Візуально офісна лінза не відрізняється від звичайної однофокусної лінзи. Підвищується комфорт носіння окулярів. Звичне положення голови позбавлює від головного болю і розташовує до позитивного діалогу співрозмовника

 

У каталогах лінз оптик Treviso є різні варіанти офісної лінзи. Якщо рецепт не складний, є можливість замовити складську позицію за помірний бюджет. Терміни видачі готового виробу будуть в межах 3-4 робочих днів.

У разі складного рецепта, який вимагає лінзи з урахуванням індивідуальних параметрів пацієнта, замовляється лінза на оптичному заводі. Це вже більш персоналізоване замовлення лінз, який виконується строго за рецептом лікаря-офтальмолога. В індивідуальній офісної лінзі можна замовити додаткові опції, які істотно підвищать якість зорового сприйняття простору.

 

 З доступних опцій виділяють:

1. Вибір комфортної глибини простору

Рецептурна офісна лінза має різну глибину простору. Виходячи з особливостей діяльності людини, лікар-офтальмолог виписує рецепт на окуляри з необхідною глибиною видимого простору. Це може бути дистанція в діапазоні від 2 до 4 метрів.

2. Спеціальне покриття для офісної лінзи.

Офісна лінза використовується в приміщенні, де присутнє ультрафіолетове випромінювання від ламп штучного освітлення і від комп'ютера. Оптимальним покриттям для офісної лінзи буде професійне покриття для захисту від UV - випромінювання. Також можливе нанесення зміцнюючого або поліпшеного просвітлюючого покриття.

3.Оптимізація товщини лінзи

При виборі оправи з кріпленням лінзи на ліску є можливість замовити необхідну товщину лінзи для монтажу в цей вид оправи.

4. Можливість вибору діаметра лінзи.

У разі невеликої міжцентрової відстані між зіницями пацієнта при виборі ексклюзивної оправи, можна замовити в рецептурному каталозі лінзу з корисним діаметром.

Важливим етапом в замовленні лінзи для комфортної роботи за комп'ютером є професійна діагностика зорового здоров'я пацієнта та підбір корекції. В оптиках мережі Treviso комплекс сучасних апаратів дозволить безпомилково визначити Ваш рецепт, а оптики-консультанти допоможуть вибрати модну оправу.

 

Слідкуйте за здоров'ям своїх очей і довіряйте діагностику досвідченим фахівцям мережі Treviso.

Ми робимо свою роботу з турботою про Вас!