Демодекоз очей та повік: діагностика та лікування хвороби
Демодекоз очей та повік: діагностика та лікування хвороби
  • Помічаєте, що Ваші очі швидко втомлюються, а повіки червоніють і сверблять?

  • Відчуваєте сухість очей, а після сну на них утворюються кірочки або неприємні виділення?

Тоді поспішайте на огляд досвідченого офтальмолога, адже всі ці скарги можуть бути симптомами одного з найпоширеніших захворювань очей - демодекозу! Збудником цього специфічного захворювання є мікроскопічні війчасті кліщі, розміри яких не перевищують 0,5 мм.

При міцному імунітеті невелика кількість таких кліщів може перебувати на шкірі обличчя, не завдаючи шкоди людині. Якщо імунітет ослаблений, кількість шкідливих мікроорганізмів різко зростає, а їх вплив на шкіру, сальні і потові залози стає шкідливим і дуже помітним. Продукти життєдіяльності кліщів є серйозними алергенами, тому вони стають причиною блефаритів, блефарокон'юнктивітів, себореї та інших неприємних захворювань очей.

Під час розвитку демодекозу найчастіше уражається шкіра повік. Рідше спостерігається ураження очей, через що виникає свербіж, набряклість, випадіння вій, утворення лусочок. Ураження зазнає і слизова оболонка, тому очі швидко втомлюються, виглядають роздратованими, відчувається сухість, різі. Незважаючи на те, що демодекоз повік та очей має досить просту і яскраво виражену симптоматику, лікувати його самостійно ні в якому разі не можна. Встановити точний діагноз можна тільки після ретельного обстеження у офтальмолога в медичному центрі і біомікроскопії.

Лікар-офтальмолог завжди попереджає пацієнтів про те, що демодекоз є заразним захворюванням, тому необхідно виконувати всі рекомендовані правила і дотримуватися норм особистої гігієни для виключення повторного зараження.

Вії та повіки повинні обов'язково очищатися ватяними паличками, змоченими в спеціальні спиртовмісні настоянки. Також на уражені місця наносять лікувальні мазі та креми, а в очі капають антибактеріальними очними краплями. Медикаментозне лікування, призначене офтальмологом, може доповнюватися фізіотерапією - магнитотерапією, озонотерапією.


Комплексну діагностику і якісне лікування демодекозу та інших захворювань очей можна здійснити тільки звернувшись в професійний медичний центр.

В офтальмологічному центрі Тревісо працюють досвідчені фахівці, які подбають про здоров'я ваших очей!