Як розпізнати перші ознаки хвороб очей?
image not found

Людське око - це дуже складний механізм, який миттєво реагує на найменші зміни в роботі нервової системи, судин та інші фактори. Навіть здорові люди періодично стикаються з тривожними ознаками: помутнінням зору, райдужними колами і точками.

Як же розпізнати ті чи інші симптоми і зрозуміти, коли слід бити на сполох, а коли досить відпочити або обмежити час використання електронних гаджетів?

1. Райдужні кола. Найчастіше вони з'являються навколо дуже яскравого джерела світла. Їх причиною може бути банальне перевтома при занадто довгій роботі за комп'ютером або надмірна сльозоточивість ока. Однак, при регулярному прояві цього симптому відкладати похід до офтальмолога не слід! Зранку райдужні кола можуть бачити пацієнти з запущеним кон'юнктивітом або кератитом, а якщо такі кільця постійно оточують будь-яке джерело світла, навіть найслабше, - це ознака набряку рогівки, помутніння кришталика (катаракта) або навіть глаукоми.

2. Роздвоєння предметів. Коли зображення починає двоїтися або розпливатися, цього неможливо не помітити. Такі симптоми приносять масу незручностей. Їх причиною може бути як поразка очних м'язів, так і здавлювання окорухового нерва. Найчастіше даний симптом може виникати після травм голови, складних інфекційних захворювань і навіть мігрені.

3. Прозорі літаючі точки. Такі плями і мушки можуть бути ознакою зовсім не захворювань ока, а симптомом різкого падіння тиску. Також вони можуть з'являтися як наслідок надлишкового навантаження на організм, сильного емоційного хвилювання. Для зору такі мушки не становлять загрози, проте варто звернутися до лікаря для виключення серцево-судинних і неврологічних хвороб. Темні точки можуть говорити про гіпертонію і переповнення кров'ю сітківки очей.

Варто відзначити і той факт, що багато захворюваннь очей виникають в результаті ускладнення інших хвороб: цукрового діабету, захворювання щитовидної залози, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу.

Якщо у Вас виникли проблеми із зором, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням - покупкою окулярів, ліків і лінз без призначення. Не варто зволікати зі зверненням до лікаря, адже краще попередити хворобу, ніж займатися її тривалим лікуванням.