Як проходить перевірка зору у офтальмолога?
Як проходить перевірка зору у офтальмолога?

Перед першим походом до лікаря-офтальмолога багато пацієнтів задаються питанням: як проходить перевірка зору і чи потрібна певна підготовка перед походом до лікаря? Варто відзначити, що ніякої спеціальної підготовки для перевірки гостроти зору пацієнтові не потрібно. Все, що необхідно офтальмологу, - інформація про проблеми із зором.

Варто згадати і проаналізувати:

  • в який час з'являються болі (вранці або після тривалого трудового навантаження)

  • в яких ситуаціях і місцях Ви відчуваєте дискомфорт і як він виражається (сухість в очах, почервоніння)?

Якщо Ви носите окуляри, тоді неодмінно захопіть їх на прийом, адже це значно полегшить роботу фахівця, який зможе підібрати Вам новий оптимальний засіб для корекції зору.

Під час консультації офтальмолог може цікавитися, якими загальними або спадковими захворюваннями Ви страждаєте, якою професійною діяльністю займаєтеся, чи приймаєте певні медикаменти, чи є у Вас алергія на препарати.

Як проходить процедура перевірки зору?

Вона містить в собі:

  • вивчення здатності зорових органів відрізняти різні деталі як поблизу, так і на відстані

  • можливості відрізняти кольори і відтінки

  • перевірку поля зору

Як правило, кабінети офтальмологів оснащені спеціальною апаратурою - авторефкератометром, завдяки якому лікар може оперативно дізнатися об'єктивну рефракцію. Це, в свою чергу, допомагає при підборі відповідних окулярів або лінз. Також використовуються спеціальні таблиці з буквами. Такі таблиці необхідно розглядати на певній відстані і при звичайному денному освітленні. За необхідністю лікар може провести тести на кольоровідчуття, дослідження поля зору, вивчення бінокулярного зору (кавер-тест), виміряти межзрачкову відстань.

Як часто необхідно відвідувати офтальмолога?

Лікарі стверджують, що зір потрібно перевіряти 1 раз на півроку. Перша перевірка відбувається незабаром після народження, далі - в 6 місяців і в 3 роки. З 4 і до 18 років зір необхідно перевіряти щорічно, адже саме в дитячому віці найлегше попередити і скорегувати певні недоліки зору. З 19 до 65 років зір перевіряється через кожні два роки, а після 65 років - щорічно. Але при виявленні певних захворювань і відхилень, лікар може призначити індивідуальну схему перевірки зору.