Лікування далекозорості, причини її виникнення
Лікування далекозорості, причини її виникнення

Далекозорість або гіперметропія - одне з найбільш поширених захворювань як в дитячому, так і в зрілому віці. Сутність патології полягає в тому, що світлові промені, які потрапляють в око, фокусуються за сітківкою. При цьому зображення навколишніх об'єктів теж формуються за сітківкою. Часто люди, які страждають від далекозорості в початковій стадії, не скаржаться на якість зору. Однак лікування далекозорості не варто відкладати на тривалий час.

Гіперметропія - досить підступне захворювання, адже часто перші симптоми починають проявлятися вже в дитинстві: дитина погано концентрує увагу, занадто швидко втомлюється при зорових навантаженнях, скаржиться на головний біль. Однак батьки не пов'язують ці симптоми з початковою стадією далекозорості. У старшого покоління виникнення далекозорості часто пов'язано з віковими змінами в зорових органах. Існує навіть поняття пресбіопії (вікової далекозорості). Лікування далекозорості такого виду має свої особливості, тому не варто плутати її з гіперметропією.

Причини виникнення:

- спадковий фактор, при якому один з батьків мав далекозорість;

- слабка сила переломлення кришталика або рогівки, комбінація двох відхилень;

- травми, інфекції, запальні процеси очей;

- висока щільність кришталика

  • Сучасні офтальмологи розрізняють три основних типи гиперметропії: слабку, середню, сильну.

Лікування

Етап 1

Лікування далекозорості будь-якого виду починається з масштабної і комплексної діагностики, включаючи закопування особливого медпрепарату - Атропіну, а також вивчення гостроти зору. Лікувальні заходи плануються з урахуванням індивідуальних потреб пацієнтів.

Етап 2

Наступний етап - оптимальна корекція зору, яка проводиться із застосуванням окулярів або контактних лінз. Окуляри є найбільш легким способом корекції, який частіше використовується для лікування дитячої гіперметропії. Лінзи (сферичні і сфероциліндричні) застосовуються при далекозорості у дорослих, яка може супроводжуватися амбліопією. Однак за показаннями лікарів такі лінзи можуть призначатися і в юному віці. Оптична корекція зміщує фокус з простору за сітківкою на саму сітківку.

Етап 3

Ще один важливий крок, який супроводжує лікування далекозорості, - тренування очних м'язів. Для цього здійснюється стимуляція за допомогою лазерного променя, закопування правильно підібраних крапель, відео-комп'ютерна корекція, спеціальна гімнастика для очей. При деяких формах гіперметропії може призначатися лазерна корекція.

 

Приходьте в оптики та медичні центри Тревісо і кваліфіковані фахівці допоможуть Вам бачити цей світ кращим.