Атрофія зорового нерва: лікування та причини виникнення
Атрофія зорового нерва: лікування та причини виникнення

Скільки всього бачить людина протягом дня і навіть не замислюється про те, що відеоімпульс для кожного сприйнятого оком зображення проходить по зоровому нерву. Коли деякі ділянки цього шляху стають непрохідними і нерв починає атрофуватися, звичне візуальне сприйняття світу змінюється. Відмирання волокон зорового нерва зараз зустрічається не тільки у літніх, а й у активних молодих людей.

Раніше вважалося, що немає гіршої хвороби, ніж атрофія зорового нерва. Її лікування не представлялося можливим. Сучасні офтальмологи стверджують, що якщо в пошкоджених областях нерв атрофувався  ще не повністю, зір піддається відновленню.

Неприємні відчуття - перший симптом, який вказує на початок розвитку захворювання. Багато пацієнтів також скаржаться на звуження поля зору, біль під час руху очима. Помітно знижується гострота зору, можливі зміни в сприйнятті кольорів.

Нерв не може атрофуватися просто так.

Цієї хвороби можуть передувати інші захворювання або причини:

  • Глаукома;

  • Захворювання головного мозку, які зачіпають зоровий нерв;

  • Вплив токсичних речовин;

  • Захворювання очей;

  • Судинні захворювання (спазми судин);

  • Вірусні захворювання.

Лікування атрофії зорового нерва базується на зупинці подальшого розвитку захворювання і на попередженні втрати функцій нерва. Процес спрямований також на те, щоб з повною атрофії зробити часткову. Лікування призначається залежно від того, які причини привели до утворення хвороби. Враховується і ступінь тяжкості захворювання, з якої пацієнт звернувся за професійною допомогою.

Як правило, хворому призначають медикаменти, які спрямовані на поліпшення харчування нерва. Основа такого лікування - збереження нервових клітин в умовах кисневого голодування. При діагностиці на початковій стадії можна запобігти такому захворюванню, як атрофія зорового нерва. Лікування - непростий і тривалий процес, тому що тканина погано регенерується.

Лікарські препарати можуть вводити різними способами: на початковій стадії захворювання пацієнт може сам закапувати очі, на більш серйозних етапах офтальмолог призначає спеціальні ін'єкції, які вводяться досвідченими лікарями. У деяких випадках до основного лікування додатково призначають фізіотерапевтичні процедури - ультразвук, електрофорез і кисневу терапію. В цілому всі дії препаратів і додаткових заходів спрямовані на харчування нерва і призупинення подальшого розвитку артофії.

Лікування атрофії зорового нерва можливо, але краще пам'ятати про профілактичні заходи, які допоможуть запобігти розвитку хвороби:

  • Негайне лікування захворювань, ускладнення від яких можуть привести до атрофії;

  • Попередження інтоксикації організму;

  • Якщо помітно погіршення гостроти зору - регулярні візити до офтальмолога.