Лікування амбліопії у дітей та дорослих
Лікування амбліопії у дітей та дорослих

Одне з найпоширеніших захворювань, яке найчастіше виникає в дитячому віці, - це амбліопія або «ледаче око». Але в сучасному світі навіть дорослі люди схильні до цього захворювання. При своєчасній діагностиці та прийнятті всіх необхідних заходів, лікування амбліопії проходить легко і швидко в будь-якій віковій категорії, адже вже створений цілий комплекс методів і прийомів для боротьби з «ледачим оком».

Що таке амбліопія?

Даний розлад проявляється у вигляді значного зниження гостроти зору одного або відразу двох очей. Відбувається це тоді, коли інформація від одного ока практично не надходить в мозок або ж її кількість дуже обмежена. Також причиною виникнення амбліопії можуть служити дуже різні картинки (що характерно при наявності косоокості), які головний мозок не може оптимально скласти в одне об'ємне зображення. Око, яке нормально сприймає інформацію, стає ведучим, а робота слабшого зорового органу значно пригнічується.

Лікування амбліопії проводиться з урахуванням типу розладу.

Виділяють 4 основних види амбліопії:

- дисбінокулярна (причиною виникнення стає порушення бінокулярного зору);

- рефракційна (виникає при запущеній далекозорості, короткозорості, астигматизмі);

- деприваційна (розвивається при наявності катаракти);

- істерична (пов'язана з психологічним станом пацієнта, виникає під час істерії)

Захворювання має безліч симптомів.

У дорослих:

  •  різке погіршення зору

  • пелена або розмитість перед очима

  • двоїння зображення

  • головні болі

  • наявність катаракти

У дітей її діагностувати складніше. Однак про наявність захворювання може свідчити косоокість і страбізм, занепокоєння, що виникає при закритті ока, що бачить краще.

Лікування амбліопії починається з безопераційних методів для усунення тих причин, які вплинули на виникнення патології. Здійснюється рефракційна корекція - підбір спеціальних окулярів і лінз.

Ще один дієвий метод усунення хвороби - оклюзія. Здорове око виключається з процесу зору за допомогою особливого пластикового або тканинного окклюдера (накладка на лінзу окулярів або очей). Таким чином, відбувається природна стимуляція «ледачого ока».

Спільно з даними методами застосовують апаратні способи лікування - світлову стимуляцію сітківки, електростимуляцію зорового нерва, відеокомп'ютерну корекцію.

У рідкісних запущених випадках лікування амбліопії неможливо без хірургічного втручання, проте і його необхідно поєднувати з консервативним лікуванням.