Пресбіопія: симптоми, причини, лікування
Пресбіопія: симптоми, причини, лікування

Пресбіопію називають далекозорості дорослих людей, адже вона з'являється у зв'язку з віковими змінами кришталика. Навіть ті пацієнти, у яких в молодості був гарний зір, скаржаться на труднощі в розгляданні дрібних предметів поблизу або читанні текстів, надрукованих дрібним шрифтом. Спочатку допомагає віддалення тексту або предмета, але з часом шрифт здається все більш розмитим, читати все проблематичніше і пацієнти змушені користуватися окулярами.

Головною причиною є вік, який сприяє розвитку такого захворювання, як пресбіопія.

Лікування може призначатися тільки фахівцем і в даному випадку допоможуть тільки спеціальні окуляри.

Око людини - ціла система, яка складається з ряда лінз. Спочатку світло проходить через рогівку ока, потім крізь внутрішньоочну прозору рідину воно потрапляє в зіницю - так проявляється зір. Наступна лінза - кришталик, який дозволяє сфокусуватися на точності зображення. Завдяки його здатності пристосовуватися до змін навколишнього середовища ми бачимо предмети, які знаходяться на різній відстані і рівнях.

З віком з'являються певні зміни, ядро ​​кришталика ущільнюється, що негативно позначається на його здатності до акомодації.

Щоб дізнатися точний діагноз, потрібно проконсультуватися з офтальмологом. Часто при прояві даного захворювання пацієнти скаржаться на такі симптоми:

  • під час читання очі швидко втомлюються і знаходяться в постійній напрузі;

  • важко розглянути маленькі предмети поблизу;

  • дрібний шрифт здається нечітким і не контрастним, текст розпливається;

  • тільки віддалення тексту на пристойну відстань дозволяє прочитати його.

При зниженні гостроти або якості зору пацієнтам рекомендується звернутися до фахівця за професійною консультацією. Оскільки пресбіопія починає проявлятися у пацієнтів віком понад 40 років, причиною погіршення зору може бути і інша хвороба. Наприклад, цукровий діабет згубно впливає на зорові органи, тому бажано якомога швидше виявити головну причину, щоб зупинити розвиток хвороби. Перевіряючи рефракцію і зір, офтальмолог може виявити і призначити лікування пресбіопії. Допомогти можуть тільки окуляри, які пропише і підбере лікар.

  • Якщо пацієнт добре бачить вдалину, йому призначають окуляри для близких відстаней.

  • Іноді виписують біфокальні окуляри з окремою корекцією для близьких та далеких відстаней

  • Для любителів традиційних окулярів призначають дві пари для обох випадків.

  • Якщо погіршення зору знаходиться на початковій стадії, офтальмолог може призначити лазерну корекцію.