Лікування косоокості у пацієнтів будь-якого віку
Лікування косоокості у пацієнтів будь-якого віку

Бачити світ навколо себе - справжнє щастя для кожної людини. Однак у наш час все більше людей страждає від різних захворювань зорової системи, які порушують або ускладнюють процес сприйняття навколишнього світу. Серед таких захворювань особливе місце займає косоокість- стан, при якому рухи очей абсолютно не узгоджені між собою через порушення збалансованого функціонування очних м'язів. В результаті цього, одне око дивиться прямо на об'єкт, а друге спрямовано в інший бік.

На щастя, на сьогоднішній день вже існує ефективне лікування косоокості, завдяки яким захворювання легко діагностується і успішно усувається.

Дане захворювання є не тільки косметичним недоліком, але і супроводжується значним розладом бінокулярних функцій очей - втрачається гострота зору, а в кінцевому підсумку воно призводить до розвитку амбліопії. Не варто затягувати зі зверненням до фахівця, адже від цього залежить, наскільки успішним буде подальше лікування косоокості.

Основними причинами, які призводять до виникнення косоокості, офтальмологи називають:

  • генетичні фактори (наявність захворювання у батьків), аномалії розвитку очних м'язів;

  • перенесені соматичні або інфекційні хвороби;

  • захворювання ЦНС, головного мозку;

  • наявність у дітей короткозорості, далекозорості;

  • знижений зір на одному оці

Будь-яка хвороба вимагає своєчасного втручання медика. Лікування косоокості повинно бути максимально раннім і комплексним. Перед тим, як лікувати захворювання, його важливо правильно діагностувати.

Існує багато різновидів косоокості, які викликані різними причинами:

- східна;

- розхідна;

- косоокість донизу або догори

При виникненні косоокості проводять офтальмологічне обстеження: тести на бінокулярний зір, його гостроту, рефракцію, визначення кута косоокості. Вибір способу лікування залежить багато в чому від причин захворювання, вікових особливостей пацієнтів, складності відхилення, наявності або відсутності амбліопії.

Лікування косоокості починається з оптичної корекції за допомогою окулярів, оклюдерів (для діток) або лінз, а також корекції зору (короткозорості, далекозорості та інших відхилень). При ранньому виявленні косоокості цих методів досить для того, щоб позбутися від захворювання.

Наступний етап - це апаратне лікування, спрямоване на розвиток бінокулярного та об'ємного зору, підвищення його гостроти. Для цього застосовують спеціалізовані технічні пристрої: сінаптофор, стереоскоп, абліокор, окуляри Франеля, комп'ютерні програми. Таке лікування косоокості може займати до двох років. Якщо за цей період лікар не отримує необхідного результату, тоді призначається спеціалізована хірургічна корекція.

Багатьох хвилює питання, чи існують ефективні методи профілактики косоокості? Кращим методом профілактики є дотримання норм зорового навантаження для діток, а також своєчасне обстеження дитини у лікаря для виявлення і лікування захворювань очей.