Сезонна алергія: чи можна носити контактні лінзи?
Сезонна алергія: чи можна носити контактні лінзи?

У період цвітіння певних рослин (амброзія, тополя і т.д.) багато алергіків вже страждають від літаючого в повітрі пуху або квіткового пилку. Сльози, почервоніння очей і виділення з носа в рівній мірі можуть з'явитися і у того, хто носить контактні лінзи, і у того, хто носить окуляри, і у того, хто взагалі не користується ніякими засобами корекції зору. Найчастіше через брак інформації люди схильні приписувати собі алергію на контактні лінзи.

Контактні лінзи не можуть бути причиною алергії. Але вони здатні викликати роздратування при запаленні очей. І якщо період сезонної алергії збігся за часом з початком носіння або зміни лінз, не дивно, що багато людей схильні до думки про те, що у них алергія на лінзи.

Викликати певну реакцію імунної системи можуть також розчини для догляду за лінзами або очні краплі. Вхідні в їх склад консерванти можуть спровокувати кон'юнктивіт, привести до різі і болю в очах, рясної сльозливості. Щоб уникнути цього, потрібно використовувати засоби меншою в'язкості, без консервантів. Крім цього, в разі загострення фахівці радять:

• Застосовувати препарати штучної сльози

• Умиватися якомога частіше

• Носити сонцезахисні окуляри з якісними лінзами

• За допомогою спеціального розчину робити механічну очистку лінз

Офтальмологи не рекомендують підбирати й міняти зволожуючі краплі для очей і розчини для лінз на свій розсуд. У кожному індивідуальному випадку потрібно конкретне рішення, прийняття якого краще довірити фахівцеві. Якщо Ви знайшли розчин, який Вам підходить, то не варто "пробувати щось новеньке".

Для того, щоб сезонна алергія якомога менше впливала на стан очей в лінзах, потрібно:

  1. Скоротити періоди носіння лінз і більше часу проводити в окулярах.

  2. Якщо перехід на окуляри не представляється можливим, перейти на більш м'які лінзи

Справжнім порятунком для багатьох стають одноденні контактні лінзи. У порівнянні з традиційними лінзами такий варіант більш зручний і гігієнічний. Також питання з розчинами, які здатні стати причиною запалень і алергій, відпадає сам собою.

Одноденні контактні лінзи виключають як роздратування і сухість очей, також і прояви алергії. Алергологи і офтальмологи рекомендуют носіння одноденних лінз в період загострення сезонних захворювань різного характеру, включаючи алергії та застуди.