Як одягати та знімати нічні контактні лінзи
Як одягати та знімати нічні контактні лінзи

Нічні (ортокератологічні) лінзи - це чудовий варіант для відновлення зору більшості людей, які страждають на короткозорість.

Як діють нічні лінзи?

Нічні лінзи надягають на ніч. У них необхідно поспати, а потім вранці зняти їх. За цей час ортокератологічні лінзи (ОК-лінзи) вносять певні зміни в епітелій очей. Як результат, зір після зняття підвищується до 100%. Це дуже зручно, особливо, для людей з дуже сильним ступенем короткозорості. Такі люди отримують унікальну можливість прокинутися з хорошим зором.

Як надягати і знімати нічні лінзи?

Процес надягання нічних лінз, як правило, проблем не викликає. Процедура проходить аналогічно даному процесу з м'якими контактними лінзами з використанням дзеркала і пінцета. Зате процес зняття для багатьох новачків стає дещо несподіваним. Тут уже звичайним щипком не обійтися, тому що нічні лінзи виготовлені з жорсткого матеріалу. Для цього існують спеціальні присоски-знімачі.

Етапи зняття нічних лінз:

1. Вранці після пробудження нічні лінзи необхідно в достатній кількості змочити очними краплями.

2. Через кілька хвилин помасажувати область навколо лінз для проникнення крапель під лінзи.

3. Тільки після проведених вище процедур лінзи можна знімати. Необхідно нижню або верхню повіку натягнути так, щоб їх краї натиснули на краю лінзи. Якщо все було зроблено успішно, то лінза як би "вистрибне" з ока.

Буває, що пацієнти сильно перестараються при знятті лінз і ушкоджують рогівку. Не варто впадати у відчай. Необхідно на кілька днів призупинити використання нічних лінз і капати очі спеціальними краплями. Такі ситуації необхідно заздалегідь обумовити з лікарем, щоб в подальшому це не стало несподіванкою і не привело до невизначеності.

Для уникнення некомфортних відчуттів і неправильного використання ОК-лінзи слід відвідати лікаря-офтальмолога на наступний ранок після підбору лінз, не знімаючи їх самостійно. Лікар-офтальмолог повинен допомогти зняти ОК-лінзи в перший раз і провести огляд очей. Наступні прийоми призначаються спочатку щотижня, після - один раз на місяць, а потім - один раз на півроку або ж за рекомендацією лікаря.

Важливо! Ок-лінзи необхідно зберігати в спеціальному розчині і не переношувати!

Важливо! Не можна засипати в нічних лінзах при відчутті дискомфорту. Якщо така проблема є, необхідно зняти лінзи і промити. Якщо проблема залишилася - зверніться до фахівця!