Як прочитати рецепт на окуляри?
Як прочитати рецепт на окуляри?

Про почерк лікарів і незрозумілі записі в картках, рецептах, направленнях створено безліч жартів та історій. Тому, хто в перший раз отримав рецепт на окуляри, здається, що дивні формули взагалі написані якоюсь невідомою мовою. Навіть ті, хто має тривалий досвід носіння окулярів, не завжди з впевненістю можуть інтерпретувати все написані знаки та букви. Справжнє здивування викликає той факт, що там, куди Ви звернетеся зі своїм рецептом, в цих дивних письменах зрозуміють і зроблять що потрібно.

 

У цій статті ми з Вами навчимося основам читання офтальмологічних рецептів.

Те, що для написання рецепта використовується якась незрозуміла і давня мову - частково є правдою. Дійсно, у медиків існує своя система «кодувань» - вони пишуть на латині.

Рецепти виписуються за стандартним порядком. Якщо зрозумієте загальні принципи, то зможете в майбутньому прочитати будь-який рецепт, незалежно від дизайну і різниці в позначеннях.

 

Інтерпретація символів

OD і OS - це абревіатури на латині. Саме ця мова найчастіше присутня в медичних документах у всьому світі. Символ O - значить очі - Oculus (око), D - Dexter (правий) і S - Sinister (лівий). З цим все зрозуміло: OD - праве око, OS - ліве око.

Скорочення OU - Oculus Uterque (обидва ока) використовується в тому випадку, якщо для двох очей потрібна однакова корекція зору. Іноді замість цих позначень Ви можете зіткнутися зі скороченнями англійською мовою:

R - для правого ока (right)

L - для лівого (left)

Позначення Plano, 0.00 ставиться навпроти значка око, і воно свідчить про те, що це око корекції не потребує. Для уникнення плутанини прийнятий міжнародний стандарт - завжди в першу чергу записується інформація щодо правого ока.

 

SPH (SPHAERA) - число поруч з цим знаком - оптична сила лінзи. Одиниця виміру - діоптрії (Дптр). Якщо Вам прописана корекція короткозорості, то поруч із цим скороченням стоятиме знак «мінус». Для виправлення далекозорості потрібні лінзи з «плюсом».

CYL (CYLINDER) - означає, що Вам прописані так звані циліндричні лінзи. Їх традиційно застосовують при лікуванні астигматизму (астигматичні лінзи). Дані після абревіатури CYL - кількість діоптрій для корекції зору. Як і для короткозорого, так і далекозорого астигматизму беруться числа (кількість діоптрій) і відповідні знаки «-» і «+».

AX (AXIS) - заповнення графи з цією абревіатурою відбувається тільки для лікування астигматизму. Числовий показник після цього скорочення - кількість градусів осі циліндра.

ADD (ADDITION) - аддідаціі або надбавка для відстані. Додатковий показник в діоптріях. Цей символ використовується якщо окуляри, крім основного призначення, потрібні, щоб в них читати або добре бачити на далекі відстані. Якщо у Вашому рецепті є число поруч з цими літерами, це говорить про наявність далекозорості - пресбіопії. Для корекції такого порушення необхідні біфокальні або прогресивні окуляри.

PRISM - це сила трикутної (призматической) лінзи. Такі лінзи застосовують при косоокості. Якщо лікар призначає такі лінзи, він зобов'язаний вказати, куди направлено основу призми. Для цього зазвичай використовується англійська термінологія. Base - основа, up, down, in, out - вгору, вниз, всередину і назовні. Число поруч зі словом PRISM - оптична сила лінзи в призматичних діоптріях.

PD, DP або РЦ - (distancia pupilorum) - дистанція в мм між центрами зіниць. Термінологія говорить про те, що для корекції зорових порушень потрібно виготовлення складних лінз. При їх замовленні PD вказується для кожного ока, наприклад, OD-30, OS-32. Правильне визначення PD має дуже велике значення. Особливо важливі ці дані для установки прогресивних лінз.

 

Додаткові дані

Такі дані допомагають більш ретельно і детально підійти до питання виготовлення лінзи. До додаткових параметрів відносяться:

  • висота центру зіниці

  • відстань від ока до лінзи

  • кут вигину і нахилу оправи

  • товщина світлового прорізу

  • колір лінз

  • позначення спеціального покриття і напилення

Зверніть увагу, якщо Ви проводили вимірювання на рефрактометрі, то дані Ви не можете використовувати як рецепт на виготовлення окулярів. Остаточне рішення повинен зробити фахівець, керуючись результатами спеціальних досліджень.

Для підбору будь-якої оптики завжди необхідна консультація лікаря. Підбір контактних лінз - це окремий процес, хоча багато хто впевнений, що для їх замовлення досить рецепта на окуляри. На жаль, така думка є поширеною помилкою. Для рецепта на лінзи потрібне спеціальне обстеження, в якому будуть враховані ті параметри, які мають значення для корекції зору за допомогою контактних лінз.

 

Зверніться в оптики та медичні центри Тревісо - і Ви все побачите самі!