Асферичні лінзи для окулярів: в чому особливість і переваги
Асферичні лінзи для окулярів: в чому особливість і переваги

Асферичні лінзи в даний час вважаються найбільш зручним і естетичним видом оптики. Цей революційний винахід застосовується для корекції найрізноманітніших патологій зору. За рахунок більш досконалої геометрії вони дають більш чітке зображення.

Астигматизм, короткозорість і далекозорість будь-якого порядку перестають бути проблемою, якщо Ви носите окуляри з асферичними лінзами.Причому, незалежно від діоптрій, такі лінзи будуть залишатися витонченими і акуратними. У цій статті ми спробуємо розібратися в тому, чим хороші асферичні лінзи.

Чому незручна звичайна лінза?

Поверхня традиційних окулярів для корекції зору влаштована дуже просто і вона є частиною сфери. Через це радіус кривизни залишається абсолютно однаковим в будь-якій точці лінзи.

Крім незручності при їх носінні, це призводить до небажаних змін зовнішності: очі крізь окуляри виглядають або непропорційно великими (при далекозорості), або занадто маленькими (при короткозорості).

У чому особливість асферичних лінз?

Асферичні лінзи влаштовані складніше, ніж їх сферичні аналоги. Така геометрія дозволяє створити більш витончені лінзи. При цьому якість зображення зовсім не страждає, скоріше, навпаки - в даному випадку картинка стає більш контрастною. Радіус кривизни плавно змінюється від центру до периферії. Ми отримуємо лінзу з дуже високою оптичною силою за умови мінімальної товщині.

Асферичні лінзи можуть бути виготовлені з будь-якого матеріалу: скла, полімеру і пластика. Те, що лінза при цьому залишається плоскою, має цілий ряд переваг:

• можливість підібрати будь-яку оправу,

• привабливий вигляд очок

• підвищення гостроти зору

• пропорційний вид очей в окулярах

Сучасна оптична промисловість уже освоїла виробництво контактних лінз з асферичним дизайном. За відгуками користувачів і фахівців такі лінзи дуже зручні і підвищують якість зору не тільки в денний, але і у вечірній час.

 

Асферичні лінзи при далекозорості

При значних показниках сили лінзи, лінзи з асферичним дизайном стають просто незамінними. Наприклад, при високому показнику далекозорості лінза (+) в класичних окулярах повинна бути занадто опуклою. Вона занадто помітно видається вперед.

Але якщо для корекції застосувати лінзу з асферичним дизайном, то це буде гарантувати порівняно тонку і акуратну лінзу, набагато привабливішу та зручнішу, ніж звичайна лінза.

Асферичні лінзи при короткозорості

Класичні лінзи для короткозорих (-) тоншають від периферії до центральної області - їх називають увігнутими. Коли показник короткозорості занадто високий, потрібні більш товсті по краях лінзи, які потребують більш товстої оправи. А це не завжди красиво і зручно. Конструкція в будь-якому випадку буде обважнювати, що втомить очі і м'язи обличчя.

Завдяки асферичним мінусовим лінзам той же показник короткозорості можна відкоригувати більш тонкими і зручними лінзами. До того ж, в цьому випадку очі не будуть виглядати такими маленькими, як у звичайних окулярах.

У чому переваги асферичних лінз?

На відміну від класичних, асферичні лінзи позбавлені такого недоліку, як зниження якості бокового зору. Поле зору в асферических окулярах значно ширше в порівнянні з класикою.

Сучасні монофокальні і мультифокальні (офісні, прогресивні) окуляри також можуть бути асферичного дизайну. Це дозволяє з успіхом застосовувати їх для виправлення різних порушень зору.

Цікаво, що асферичною може бути будь-яка поверхня: як фронтальна, так і задня. А якщо асферических поверхонь дві, то така лінза називається бі-асферична.

Через більш плоску форму і близьке розташування до очей, під час носіння окулярів з асферичними лінзами на них можуть з'являтися світлові відблиски. Втім, цей недолік усувається за допомогою спеціального покриття антивідблиску.

Чи можна самостійно підібрати такі лінзи?

У кожному індивідуальному випадку підбір асферичних лінз повинен здійснювати ТІЛЬКИ лікар-офтальмолог. Для цього проводяться спеціальні тести для вивчення гостроти зору, патологій і ризиків. Адже в разі схильності, скажімо, до катаракти, лікар повинен прописати лінзи-хамелеони.

Спеціаліст надасть якісну консультацію щодо вибору марки лінз, матеріалу для виготовлення. Також лікар випише рецепт, в якому будуть вказані, за необхідністю, наявність фільтрів і затемнення.

Що потрібно враховувати?

У перші кілька днів носіння такої оптики можливий деякий дискомфорт, який пов'язаний швидше з відсутністю звички, ніж з дійсною незручністю. Легке запаморочення не повинно Вас насторожити - це природний процес і через два тижні Ви звикнете до окулярів і відчуєте, наскільки вони зручніше традиційних окулярів.

Дуже важливо! Якщо Ви почали носити окуляри з асферическими лінзами, то в майбутньому від носіння класичних сферичних лінз фахівці радять відмовитися і купувати згодом ТІЛЬКИ лінзи з асферичним дизайном.

 

Ще однією особливістю асферичних лінз є складність самого процесу їх виробництва. Тому вартість асферичної лінзи досить висока. Але їх ціна цілком виправдана, адже при покупці Ви отримуєте відмінну якість зору, комфорт при носінні і зовнішню естетичність Вашого образу.