10 причин вибрати окуляри з поляризаційними лінзами
10 причин вибрати окуляри з поляризаційними лінзами

Свого часу поляризація лінз для окулярів стала справжнім проривом у сфері сонцезахисної оптики. У таких окулярах тенісисти, гонщики, велогонщики, ковзанярі, рибалки і гравці в гольф нарешті могли нормально концентруватися на своїх діях, не боячись бути осліпленими сонячним світлом.

Такі аксесуари були дуже дорогими і елітними. Далеко не кожен міг дозволити собі такі окуляри, які були розроблені спеціально для спортсменів. Зараз поляризаційні лінзи стали більш доступними і ті, хто піклується про здоров'я своїх очей купують подібні аксесуари навіть не замислюючись.

 

Чим небезпечне неполяризоване світло?

Таким складним терміном називають сонячне світло. Воно має здатність вільно поширюватися в просторі. Це в повній мірі відображає природу неполяризованого світла - заливати собою всі можливі доступи. Сам по собі він не дуже комфортний для очей, але хороші сонцезахисні окуляри здатні з цим справитися.

Коли ж таке світло відбивається від плоскої горизонтальної поверхні, наприклад дзеркала, снігу, льоду, фольги або водної поверхні, то воно стає лінійно поляризованим, майже як лазерний промінь. Це набагато небезпечніше для очей через мерехтливу сліпучу дію.

Саме від такого світла очі можуть хворіти і погано бачити. Згадайте, як знижується контрастність зору і передача кольору, коли від білого снігу або морської гладі б'ють сонячні зайчики. А найнеприємніше, що очі при цьому можуть сльозитися, хворіти, а в деяких випадках це може стати причиною цілком серйозною катастрофи. Водіям, гонщикам і велосипедистам це дуже знайомо.

Аргументи на користь поляризаційних лінз

Для захисту очей від лінійної поляризації були придумані поляризаційні лінзи. Їх застосовують не тільки в сонцезахисної оптики, а й у виробництві сучасних рідкокристалічних екранів.

В основі цих лінз знаходиться так званий «поляризатор» - тонка плівка, яка грає роль світового фільтра. Знайти її можна всередині лінзи, ближче до передньої частини. Даний фільтр стримує плоскополяризоване світло, завдяки чому здійснюється захист не тільки від сонячного світла, як в звичайних окулярах, але і від мерехтливого сліпучого світла. Такий фільтр «просіює» і затримує «зоровий шум», захищає від нього органи зору.

На користь поляризаційних лінз свідчать такі аргументи:

1. Більш чітке і контрастне зображення

2. Світлопропускання становить близько 50% з можливого обсягу

3. За товщиною і вагою майже такі ж, як і звичайні лінзи

4. Усувають розсіяні короткі світлові хвилі

5. Покращують розпізнавання кольору, при цьому не спотворюючи його

6. Дозволяють розрізняти об'єкти, які могли б бути непомітними.

7. Полегшують життя водіям і велосипедистам, забезпечуючи безпеку на дорозі. Вони захищають від тимчасового засліплення відблисками від мокрої дороги або фарами зустрічних машин.

8. Підвищують ступінь видимості в спортивних змаганнях на відкритому повітрі як для спортсменів, так і для глядачів.

9. Допомагають уникнути втоми очей.

10. Виготовляються з оптичних матеріалів з високим ступенем заломлення

За ступенем комфорту поляризаційні лінзи на кілька кроків попереду традиційної сонцезахисної оптики.

 

Які є особливості?

Поверхня більшості рідкокристалічних гаджетів і дисплеїв також покрита поляризаційним склом. Через це можливий невеликий конфлікт, якщо осі поляризації окулярів і, наприклад, смартфона або навігатора, не паралельні між собою. В цьому випадку при погляді на екран Ви будете бачити просто чорноту. Але досить лише злегка нахилити голову і зображення знову стане добре помітним.

Користувачі відзначають, що при погляді в таких окулярах на скло транспорту можна бачити химерні плями. Це цілком нормально і багато хто знаходить це навіть смішним.

До слова, лижники часто відмовляються від поляризаційних лінз через те, що в них можна не помітити лід на гірськолижному спуску, а це може бути вельми небезпечно. А пілотам повітряних суден такими окулярами взагалі не рекомендують користуватися, так як вони блокують відображення від фюзеляжів інших літаків. У багатьох випадках це може призвести до зіткнення.

Особливості даних лінз є скоріше окремими випадками. Їх переваги варті того, щоб змінити звичайні окуляри на стильні і сучасні окуляри з поляризаційними лінзами, які здатні істотно поліпшити якість життя.

Як вибрати?

Неякісні поляризаційні лінзи або підробки можуть істотно вплинути на здоров'я очей. Така економія дуже небезпечна, особливо якщо за родом діяльності Вам необхідно захистити свій зір від світлового шуму і яскравого світла.

Підбір окулярів і лінз повинен здійснюватися в салоні оптики, де Ви відчуєте якісний і серйозний підхід до вашої справи, де на 100% будете впевнені, що обрані окуляри збережуть не тільки зір, але і молодість шкіри навколо очей.

 

Приходьте в мережу оптик і медичних центрів Тревісо - і Ви все побачите самі!