Навіщо потрібні окуляри для водіїв?
Навіщо потрібні окуляри для водіїв?

Кожен водій повинен мати хороший зір і високий ступінь уважності на дорозі, тому що погана видимість і зниження якості зору - занадто великий ризик як для самого водія, так і для пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Але навіть водії з хорошим зором можуть потрапити в неприємну ситуацію на дорозі і втягнути в неї ні в чому не винних людей, просто від того, що були засліплені сонячним світлом, відбитим від бампера машини, що їде поруч. Це здається безглуздим, але така причина аварій є досить поширеною.

Саме тому тема вибору окулярів для водіїв здається нам вагомою та актуальною, особливо в період настання підвищеної сонячної активності. Про це сьогодні і поговоримо.

Коли їздити небезпечно?

Вважається, що в проміжку з 11:00 до 16:00 їздити без сонцезахисних окулярів найбільш небезпечно. Сонце в цей час максимально яскраве і активне, а ультрафіолетові промені протягом цих п'яти годин стають по-справжньому безжальними. Водіння автомобіля в цей період досить небезпечно.

Вранці і ввечері інтенсивність сонячних променів набагато нижче. Але при цьому світло, який навскоси падає на обличчя водія, також здатне завдати шкоди. Таке освітлення рефлекторно змушує водія мружитися, а це знижує не тільки кут огляду, а й загальний показник уважності під час руху. Якщо не користуватися окулярами, то реальну перешкоду на дорозі можна помітити не раніше, ніж за п'ять метрів до неї.

Часто щоб уникнути такої небезпеки водії користуються козирками або затемнюють плівками лобове скло. На жаль, коли «сонячних зайчиків» пускає мокрий асфальт, зустрічне скло або хромовані поверхні інших авто, такий козирок стає абсолютно марним.

Також можна на кілька хвилин цілком серйозно втратити видимість при виїзді з гаража, тунелю або стоянки. При різкому переході від затемнення до яскравого світла можливе не тільки тимчасове осліплення, але і різкий біль в очах. Якщо в такій ситуації не зупинитися і не перечекати, то це може привести до аварійної ситуації і до негативних наслідків для зору.

Як від цього врятуватися?

Носіння спеціальних окулярів для водіїв здатне на порядок знизити рівень небезпеки від яскравого світла, звести до мінімуму ризики, пов'язані з цим і захистити сітківку ока від опіку. Для водіння авто використовуються наступні види окулярів:

• поляризаційні,

• корекційні.

У складі поляризаційних лінз для окулярів є спеціальний фільтр, який розсіює відблиски і максимально притупляє інтенсивність світла. Через це значно підвищується якість і характеристики огляду. Для придбання таких окулярів необхідно звернутися в аптеку або професійний салон оптики. Але обов'язково потрібно стежити за чистотою окулярів і лобового скла автомобіля. Для водіння в світлий час доби вибирають окуляри з коричневими лінзами, для вечора - з жовтими.

Якщо Ви носите коригуючі окуляри, то питання захисту очей від сонячних променів і відблисків стоїть перед Вами дуже гостро. Але і тут вихід є. У салонах оптики можна замовити поляризаційні лінзи з діоптріями. Такі окуляри вирішують відразу дві проблеми.

Ще один вид захисної оптики - окуляри «антифари». Вони мають антиблікове і рефлексне покриття. У комплексі це забезпечує не тільки хороший захист очей, але і покращує якість «картинки» в умовах обмеженої видимості на дорозі: сніг, дощ, туман. Крім того, в умовах вечірньої їзди вони є найбільш ефективними.

Якими повинні бути оправа і лінзи?

Оправа окулярів для водіїв вимагає певних мір, продиктованих міркуваннями безпеки і зручності:

1. Комфорт під час носіння.

2. Зручна посадка без тиску на скроні та перенісся.

3. Легка вага.

4. Тонкі дужки на верхній або нижній частині оправи (не посередині!) З гумовими завушниками.

5. Окуляри не сповзають навіть при активному русі головою.

Що стосується лінз, то для водійських окулярів вони можуть бути виготовлені зі скла або пластику. Обидва ці матеріали є якісними і цілком прийнятними для носіння. Скло забезпечить більшу прозорість і чистоту, а пластик вважається більш безпечним.

При виборі затемнення скла більшість водіїв віддають перевагу градієнту. Верхня частина лінзи більш затемнена, аж до дзеркального покриття, а нижня, відповідно, світліше. Завдяки цьому забезпечується максимальна зручність як при огляді дороги, так і при спостереженні за панеллю приладів. Фахівці рекомендують купувати дві моделі аксесуарів для різного часу доби.

Висновок

Необхідність окулярів для водіїв безперечна, адже вони не тільки захищають очі, але і забезпечують безпеку руху. Окуляри для водіїв знімають втому очей, яка накопичується іноді навіть непомітно для самого водія.

Без окулярів Вам доведеться постійно бути на межі уважності і концентрації, а це причина стресу.

Якщо Ви захочете придбати окуляри для водіїв в Херсоні та Миколаєві, зверніться до професійних консультантів в мережі оптик і медичних центрів Тревісо. Така покупка подарує Вам упевненість, захист на дорозі і безпеку своїх близьких.