Чи знаєте ви про існування окулярів-хамелеонів?
Чи знаєте ви про існування окулярів-хамелеонів?

Все більшої популярності серед сучасної молоді набувають фотохромні окуляри (окуляри-хамелеони) - окуляри з фотохромними лінзами, які можуть максимально швидко міняти забарвлення залежно від рівня освітлення.

У похмурий день або в приміщенні такі вироби неможливо відрізнити від звичних всім медичних окулярів, зате на вулиці вони автоматично затемнюються, перетворюючись в сонцезахисні окуляри.

Як же функціонують дані окуляри?

Унікальні властивості лінз пояснюються наявністю в них особливих фотохромних речовин, які активно реагують на УФ-випромінювання. Під дією ультрафіолету починається активне зміна їх просторової структури і вони перестають пропускати світло (затемнюються). Якщо випромінювання відсутнє, наприклад, їх власник перебуває вдома або на вулиці в нічний час, лінза набуває первозданну прозорість.

У затемненому стані окуляри-хамелеони можуть мати 2 відтінка - сірий і коричневий. Рівень їх затемнення теж може відрізнятися. Існують лінзи зі слабким затемненням - 10-15% і сильним затемненням - 80-85%.

Виготовляються окуляри-хамелеони за кількома різними методиками.

Перша має назву Transitions - фотохромні речовини рівномірно розподіляються по всій поверхні лінзи, але не на повну глибину, а лише на певний відсоток.

Друга методика називається SunSensors. Її суть полягає в повному розподілі фотохромних речовин на всю глибину матеріалу.

Які переваги окулярів з фотохромними лінзами?

По-перше, описані вироби відмінно підходять для людей з дуже поганим зором. Якщо раніше їм доводилося носити з собою 2 пари окулярів - з діоптріями і сонцезахисні, - то тепер обидва ці варіанти успішно поєднані в одному виробі.

По-друге, такі окуляри не змінюють колір в приміщенні, машині або в дуже похмуру погоду.

По-третє, фотохроми на всі 100% оберігають від УФ-випромінювання, але при цьому гарантують оптимальне світлопропускання. В результаті зменшується навантаження на зорові органи, очі не втомлюються, а яскравість і чіткість зору навпаки поліпшується.

Сучасні хамелеони можуть мати мультифункційне покриття і випускатися в незвичайних дизайнах, тому кожен бажаючий неодмінно знайде для себе максимально вдалий варіант.