Історія сонцезахисних окулярів
Історія сонцезахисних окулярів

На сьогоднішній день ми не уявляємо своє життя без такого обов'язкового аксесуара, як сонцезахисні окуляри. Вони надійно захищають наші очі від сонця і є незамінним доповненням будь-якого стильного образу. Треба сказати, що історія сонцезахисних окулярів бере свій початок у часи правління фараонів. Ще древніпрадавні єгиптяни шукали спосіб врятуватися від жаркихпалких променів африканського сонця. Простий народ в основному прикривав обличчя розмальованим папірусом, тоді як ті, хто належаить до знаті, користувалися благами свого становища. У гробниці Тутанхамона були знайдені перші в історії сонцезахисні окуляри, які являють собою два тонких спила смарагду, з'єднаних бронзовими пластинами. Аналогічними конструкціями користувалися і стародавні римляниі.

УВ Китаї окуляри виготовляли з використанням закопченого кварцу і, а особливо популярні вони були серед суддів. Саме китайські окуляри першими потрапили в Європу завдяки Марко Поло. Скло для їх виготовлення стали використовувати майстраи-Ддзеркальники, після чого кварц і інші матеріали відійшли на задній план. Італійські фрески, які стосуютьсявідносяться до чотирнадцятого століття, зображують сліпців, на чиїх обличчях красуються окуляри з темними скельцями.

Спочатку для виготовлення окулярів використовували склао зеленого кольору, якіе знижуютьзнижує внутрішньоочний тиск. Однак, зважаючи на високу пропускну здатність, їх незабаром замінили на сині, які набагато краще затримували яскраві промені спектру. Окуляри синього кольору були винайдені ще в 1752 році англійцем Джеймсом Еск'ю. Пізніше стали вставляти сіре задимлені скло.

Перша в історії партія сонцезахисних окулярів була випущена в промислових масштабах. Вона призначалася для солдатів наполеонівської армії, що збиралися в Єгипет (проте, вони робили бійців практично сліпими, а тому не мали особливого успіху). Пізніше, на початку ХХ століття, а також під час Першої світової війни, велися активні дослідження і розробки моделей більш досконалих сонцезахисних окулярів для пілотів. З приходом кінематографа і 20-х років ХХ століття світові знаменитості стали активно використовувати окуляри від сонця, зробивши їх популярним аксесуаром. Дуже модними тоді були окуляри-авіатори, які захищали від сонячних променів півобличчя.

На початку 1930-х років були винайдені поляризующиечі склалінзи, які і до цього дня користуються величезною популярністю серед споживачів. Їх творцем є Евін Ленд з Америки.