Три, два, один...Вимикаємо телефон!
Три, два, один...Вимикаємо телефон!

У сучасному світі неможливо уявити дитину, яка жодного разу не використовувала гаджети: не дивилась телевізор, не грала на телефоні або комп'ютері. Ще один плюс кіберпростору - з нього ми отримуємо багато корисної інформації.

Чи впливає тривале проведення часу за комп'ютером на зір дитини?

Як уникнути погіршення зору в ранньому віці?

Що робити, якщо дитина скаржиться, що стала гірше бачити?

На всі ці питання ми відповімо в даній статті. Ця інформація буде корисна як батькам, так і дітям.

Попереджений значить озброєний.

Найбільшу проблему від гаджетів батьки бачать у випромінюванні світла від екранів.

АЛЕ! Насправді жоден сучасний гаджет не перевищує норми електромагнітного випромінювання, і в цьому сенсі не несе ніякої небезпеки для зору. Однак є певні критерії, дотримуючись яких можна зберегти хороший зір у вас і ваших дітей.

↓↓↓

  • Розмір

Чим менше екран, тим сильніше доводиться напружувати очі. Тому при виборі гаджета краще віддайте перевагу комп'ютеру або ноутбуку, ніж телефону (навіть з великим екраном)

  • Якість екрана пристрою

Необхідно правильно налаштувати освітленість екрана пристрою: якщо на вулиці ви використовуєте повну яскравість, заходячи в приміщення, зменшуйте її на 2/3.

  • Умови використання гаджета

- Не можна довго дивитися на яскравий екран, перебуваючи в темному приміщенні.

- Не давайте дітям читати з екрану або дивитися мультфільми в умовах сильної тряски.

- Коли даєте дитині смартфон або планшет, краще посадити дитину за стіл, а телефон закріпити на підставці.

Всі ці рекомендації допоможуть не дуже перенавантажувати очні м'язи.

Є деякі рекомендації щодо обмеження часу з гаджетами для вікових категорій:

  • 5-7 років - від 15 хвилин до півгодини в день

  •  7-12 років - не перевищуючи години на добу (з перервами)

  • 12-16 років - близько 2-х годин в день (з перервами)

Європейські офтальмологи запропонували таке правило: 20-20-20. Воно підходить не тільки дітям, а й дорослим.

20 хвилин роботи за комп'ютером / 20 секунд перерви. У ці 20 секунд людина дивиться вдалину на 20 футів (6 метрів), що викликає максимальне розслаблення очей.

На сьогоднішній день дітям в школі все частіше дають виконувати завдання в електронному форматі. В таких умовах дуже важливим є правильно обладнане робоче місце

↓↓↓

  • Відстань між оком і монітором повинна бути 60-70 см.
  • Висоту столу та стільця треба підбирати так, щоб стопи дитини були на підлозі.
  • Дитину за столом розташовуйте так, щоб не було нахилу голови. Діти часто укладаються на стіл, спираються на руку - це викликає різне навантаження на ліве і праве око. Звідси погіршення працездатності і зниження функції ока.

АЛЕ! Яким би чудовим не був екран пристрою або робоче місце, тривале проведення часу з гаджетом може призвести до таких неприємних симптомів, як втома очей, їх почервоніння, синдром «сухого ока», різь в очах, погіршення зору.

Синдром "сухого ока" - відчуття сухості, піску в очах.

Коли ми дивимося на яскравий екран, то в 2-3 рази рідше моргаємо. Це означає, що ми недостатньо зволожує свої очі, що може призвести до запалення!

Впоратися з синдромом сухого ока допоможуть очні краплі. Щоб дізнатися, які саме краплі потрібно застосовувати, вам слід звернутися до наших досвідчених офтальмологів мережі салонів Treviso в Херсоні, Миколаєві, Голій Пристані, Скадовську, Олешках. Вони зможуть не тільки підібрати краплі, але і проконсультувати вас з будь-яких питань, пов'язаних із зором.


 

Перевіряти зір дитини слід не рідше, ніж 2 рази на рік. Будь-яке погіршення зору і неприємні відчуття в області очей вимагають контролю фахівця. Не відкладайте візит до лікаря-офтальмолога, оскільки з часом неприємні відчуття не тільки не проходять, а й прогресують.