Астигматизм у дітей. Чи варто хвилюватися?
Астигматизм у дітей. Чи варто хвилюватися?

Астигматизм у дітей: чи варто хвилюватися і на що звертати увагу

При плановому огляді дитини після народження батьки стикаються з проблемою порушення зору у їх чада. Одним з поширених відхилень є астигматизм, який часто виявляють навіть у дітей до 1 року.

Астигматизм у дітей, за статистикою, зустрічається у 40% дітей шкільного віку в слабкій формі, а ймовірність сильної форми астигматизму становить 6%.

Порада батькам! Ні в якому разі не залишати астигматизм у дитини без уваги! Вчасно ненадані корекція або лікування можуть істотно ускладнити життя дитини, вплинути на успішність в навчанні, і привести до ускладнень.

Астигматизм у дітей: що це, види, особливості, причини появи, ступеня, можна вилікувати?

Астигматизм очей у дітей - захворювання, яке в принципі не має відмінностей від дорослого астигматизму. Астигматизм у дітей - порушення зору, пов'язане з дефектом рогівки або кришталика ока через якого очі втрачають можливість правильно фокусувати промені світла на сітківці. Правильною вважається фокусування променів світла саме на певній точці сітківки ока; при астигматизмі - промені фокусуються або за або перед сітківкою. В результаті мозок людини просто не може коректно сприймати зображення.

Астигматизм у дітей найчастіше буває вродженого або фізіологічного характеру. Дуже часто лікарі радять спостерігати проблему поки зір не сформується остаточно. Найчастіше астигматизм у дітей до 1 року зменшується до показника менше 1 діоптрії.

Важливо! Патологію астигматизму у дітей необхідно регулярно контролювати! Огляд у дитячого офтальмолога необхідний для всіх дітей, так як поява астигматизму можливо в будь-якому віці у міру формування органу зору.

 

Астигматизм буває вроджений і набутий.

Вроджений астигматизм з'являється у дитини в перші місяці життя. Очні захворювання схильні передаватися на генетичному рівні, тому якщо родичі страждають порушеннями зору, дитини варто регулярно показувати фахівцеві. Астигматизм у дитини може проявитися як наслідок вживання матір'ю алкоголю в період вагітності.

Набутий астигматизм виникає в слідстві спотворення правильної форми рогівки. Причинами такого спотворення можуть стати травми, важкі запалення.

Патологічний астигматизм при якому показник заломлення відхиляється від норми на 1 діоптрію небезпечний серйозними негативними наслідками (можливість прояву дефектів у розвитку зорової системи і відділах мозку, що відповідають за зір). Решта порушень вважаються фізіологічними і проявляються у дітей з недостатнім розвитком органів зору. Такі проблеми з віком проходять, але це зовсім не означає що варто заспокоїтися і перестати контролювати цей процес.

 

Важливо! Недотримання корекційних методів при астигматизмі у дітей може призвести до таких вторинних порушень як косоокість або амбліопія.

 

Астигматизм у дітей: види, лікування, профілактика

У дітей розрізняють миопический і гіперметропіческій астигматизм. Іншими словами короткозорий або далекозоре астигматизм. У першому випадку мова йде про короткозорий оці, коли погано видно предмети вдалині. При далекозорим астигматизмі у дітей розпливчасто видно предмети поблизу, а на далекій відстані - добре. Далекозорий і короткозорий астигматизм дочітаються між собою. На цій основі виділяют такі види астигматизму у дітей:

Простий астигматизм - захворювання тільки у одного ока;

Складний астигматизм - порушення будови очей по гіперемтропіческому або миопического типу;

Змішаний астигматизм - захворювання обох очей, але на одному оці виявлена ​​далекозорість, а на іншому - короткозорість.

 Існує три ступені астигматизму:

  • Слабка ступінь астигматизму - менше 3 діоптрій;
  • Середній ступінь астигматизму - 3-6 діоптрій;
  • Сильна ступінь астигматизму -понад 6 діоптрій.

До віку 7-ми років слабкий астигматизм здатний пройти самостійно або можуть залишитися мінімальні його порушення, які будуть практично непомітні для життя і розвитку дитини. Але якщо астигматизм виник в результаті зміни форми рогівки і кришталика на генетичному рівні або є придбаним, то справити ситуацію допоможе тільки лазерна корекція зору. А до настання повноліття необхідна консультація і спостереження у лікаря-офтальмолога, який при необхідності призначить окуляри, контакні лінзи, вітаміни та інші процедури для зміцнення зору.

Дитячий астигматизм: основні ознаки, симптоми

Діти до 5-ти років не завжди можуть розповісти про проблеми, дискомфорті та інших опущених. Тому за маленьких дітей потрібно дуже уважно спостерігати, реагувати на зміни поведінки або на зміну звичок.

Існує ряд наиболие виражених ознак за якими можна виявити астигматизм у дитини:

  • Дитина починається мружитися, нахилятися, крутити головою при спробі розгледіти предмети поблизу чи далеко;
  • Можливі скарги дітей на нечітке розмите бачення предметів;
  • Почервоніння очей, підвищене відділення сльози;
  • Постійне падіння або спотикання малюка при грі та ходьбі;
  • Дитина часто кладе предмети повз поверхні, промахуючись;
  • Головні болі після напруженої роботи очей (читання, перегляд фільму, гра в комп'ютерну гру).

 

Профілактика астигматизму у дітей

Для зниження можливості прояву порушення зору у дитини, мінімізації прогресування астигматизму у дітей батькам варто стежити щоб їх чадо дотримувалося наступних правил:

- Достатня освітленість робочого місця при читанні, перегляді телевізора, грі за комп'ютером);

- Поінформованість дитини про правила дотримання гігієни очей і про її важливість і необхідність;

- Уміння дитини робити просту гімнастику для зняття напруги очей;

- Забезпечення дитині правильного збалансованого мінеральними речовинами і вітамінами раціону.

Лікування астигматизму у дітей

Можливі способи лікування астигматизму у дітей - це те що хвилює уважних батьків в першу чергу при виявленні даного діагнозу у їх дитини.

Астигматизм не є захворюванням, швидше за його можна назвати дефектом будови органів зору.

Існують корекційні і компенсаційні методики при астигматизмі у дітей:

Використання окулярів. Окуляри обов'язково подбераются дитячим офтальмологом і в більшості випадків вимагають звикання до них.

Використання торических контактних лінз.

Використання нічних контактних лінз. Даний метод дозволяє надягати на ніч спеціальні тверді (нічні) лінзи, завдяки яким на деякий час виправляється дефект рогівки і діти когут краще бачити. Читати докладніше про нічні контактних лінзах

Апаратне лікування зору при дитячому астигматизмі. При даній патології застосовується ряд пристроїв, які впливають на зір за допомогою магнітного поля, світловими імпульсами, кольором і т.д. Як правило, застосовують кілька методів, тривалістю близько 1 години протягом 10-15 сеансів. Процедури апаратного лікування призначаються дитячим лікарем-офтальмологом після діагностики.

Детальну інформацію по кожному індивідуальному випадку і виписання окулярів або контактних лінз, вітамінів, комплексу процедур для апаратного лікування зможе дати тільки дитячий офтальмолог! Тому ніколи не займайтеся лікуванням дитини самостійно!

 

Чекаємо Вас та Ваших діток в салонах нашої оптики!