Як підібрати оправу для дитини?
Як підібрати оправу для дитини?

Як обрати оправу дитині?

На сьогоднішній день, в зв'язку з розвитком технологій, домашнім навчанням та іншими факторами, все більше дітей потребують якісної стовідсоткової корекції зору.

Є два способи корекції - окуляри та м'які контактні лінзи (контактні лінзи лікарі рекомендують починати носити з 8ми+ років).

З другими все просто: потрібно перевірити зір в оптиках Тревісо в Херсоні, Миколаєві, Скадовську, Голій Пристані або Олешках. А далі підбираємо за рецептом лінзи. Але не всі батьки хочуть з дитинства привчати дитину до контактних лінз. Деякі вважають, що це небезпечно для дітей. Також популярний міф про те, що дітям лінзи не підходять і протипоказані. Насправді це не так.

Але один з найважливіших аргументів на користь окулярів - не всі діти серйозно ставляться до носіння лінз: забувають міняти розчин в контейнері, не миють руки перед процедурами з лінзами, взагалі не вміють знімати і одягати лінзи. У такому випадку окуляри - найкращий вибір.

Як правильно підібрати оправу дитині?

У даній статті ми дамо декілька порад, які допоможуть Вам вибрати стильну і зручну оправу для вашого малюка. Перед покупкою окулярів обов'язково проконсультуйтеся з дитячим офтальмологом та оптик-консультантом.

  • Іноді окуляри дитині необхідні вже з першого року життя. Навіть грудні діти не лежать в одному положенні, а постійно крутять головою і з цікавістю пізнають цей світ. Оправи для самих маленьких повинні бути максимально фіксованими на обличчі. Такі окуляри комплектуються м'якими еластичними пов'язками, завдяки яким оправа не падає. Ці пов'язки часто виступають заміною звичайним завушникам. Вони одягаються через голову, не тиснуть і дозволяють закріпити оправу в правильному положенні.
  • Компанії виробляють оправи для малюків вузькими: ширина оправи не повинна виходити за межі скронь. Це зроблено для того, щоб оправа не тиснула і не заважала дитині, коли її голова повернута набік. Вище ми вже згадували міцну фіксацію окулярів на обличчі. Такий ефект досягається не тільки за рахунок еластичних завушників, але і завдяки широкому силіконовому / гумовому дугоподібному переніссі.

З метою безпеки дитячі оправи не кріпляться шарнірами.

Батькам слід запам'ятати, що окуляри для дитини це не просто зменшена копія окулярів для дорослого. Хоча б тому, що будова обличчя дитини і дорослого дуже відрізняється. Ніс дитини формується протягом 12-15 років, поступово приймаючи свою вже остаточну "дорослу" форму.

3 найголовніші ознаки дитячих оправ:

- зручність (легкість)

- міцність

- правильно підібраний гіпоалергенний матеріал

Зручність

Оправа не повинна тиснути на перенісся або вуха, натирати, спадати з лиця. В цьому віці шкіра у дітей дуже ніжна і постійне носіння незручних окулярів може призвести до дискомфорту і відмови дитини від окулярів взагалі.

Посадка. Дітям часто потрібно дивитися вгору, тому необхідно, щоб верхня частина оправи доходила до нижньої частини брови. Завдяки такому розташуванню зменшується ймовірність, що дитина, піднімаючи голову, буде дивитися поверх окулярів.

Ще один важливий фактор - регульовані носоупори (особливо якщо Ви купуєте окуляри дитині не на один рік). Зараз у всіх металевих оправах можна відрегулювати носоупори під індивідуальні параметри. Це є дуже доречним з огляду на те, що носик дитини змінюється часом протягом декількох місяців.

Завушники повинні бути не дуже довгими, але і не дуже короткими. В ідеалі - коли їх форму можна регулювати. Також хороший варіант, коли завушники повторюють форму голови. Щоб уникнути алергічних реакцій, задню частину завушника завершує силіконовий накінечник.

Міцність

Матеріал. Оправу потрібно вибирати міцну, але легку.

Зазвичай дошкільнятам купують пластикові оправи. Такий вибір очевидний з кількох причин:

  • бюджетні

  • легкі

  • якщо дитина її втратить, буде не так образливо

  • широкий асортимент різних форм і забарвлень

  • стійкість до високих температур

Більшість бюджетних оправ зроблено з ацетату целюлози. 

Один з нових видів пластику - гріламід, з якого виходять найлегші оправи.

Металеві оправи міцні, але дорогі. Недолік металу - велика вага, який буде тиснути на перенісся. Найкращий варіант - титанова оправа. Вона надміцна і легка. З такою оправою Ви не будете переживати, що окуляри тиснуть дитині або натирають. Ризик виникнення алергії також зводиться практично до нуля.

Єдиний мінус титанової оправи - висока ціна. Так як обюличчя дитини змінюється, купувати титанову оправу на півроку непрактично.

Оправи з силікону - ідеальний варіант

Вони зручні і гнучкі. Зламати або розбити таку оправу буде дуже важко, до того ж вони не спадають і закріплюють оправу в одному положенні. Найчастіше силіконові оправи виготовляють з гіпоалергенних матеріалів. І ще один плюс - такі оправи гідрофобні (відштовхують воду). У них зручно займатися спортом, бігати, грати в рухливі ігри, виїжджати на відпочинок.

Але найголовніше - вибирайте таку оправу, яка сподобається перш за все дитині (з урахуванням її рецепта). Так її легше буде привчити правильно поводитися з окулярами: зберігати їх у футлярі, протирати спеціальною мікрофібровою серветкою, знімати двома руками і т.д Обов'язково прислухайтеся до думки дитини, проте не варто їй у всьому потурати. Зараз діти можуть відмовитися від оправи з правильною посадкою на користь більш модного дизайну. У такому випадку потрібно знаходити компроміс.

А якщо дитина не хоче носити окуляри, покажіть йому цю картинку ↓

Дитячі оправи можна купити в мережі оптик Тревісо. Наш асортимент приємно здивує Вас різноманітністю форм, матеріалів і кольорів, а фахівець допоможе підібрати таку оправу, яку Ваш малюк буде носити із задоволенням і радістю.