Лінзи для водіння та їх покриття: характеристика, переваги, провідні виробники
Лінзи для водіння та їх покриття: характеристика, переваги, провідні виробники

Для впевненого водіння і комфортного відчуття за кермом кожному автомобілісту необхідні спеціальні окуляри. Особливо актуальним це питання стає для тих, хто використовує окуляри для корекції зору. В такому випадку Вам необхідно подбати про те, щоб нанести на лінзи захисне покриття, або придбати спеціальні окуляри для корекції зору з функцією захисту від відблисків під час їзди.

Для цього необхідно звернутися в офтальмологічний центр або салон оптики, де лікар виявить особливості Вашого зору і порекомендує окуляри, лінзи яких забезпечать комфорт і безпеку при водінні.

Як повинен бачити водій?

Фахівці зійшлись на думці, що 10% інформації, яку водій отримує під час водіння, виходить від слуху, дотику, нюху. І цілих 90% інформації ми отримуємо від органів зору. Для того, щоб водіння авто було безпечним, зір має відповідати декільком вимогам:

• зір має бути гострим

• потрібно чітко бачити крізь периферичну зону лінз

• розвинений окомір

• відсутність дальтонізму та інших зорових спотворень.

В умовах низької освітленості гострота зору, безперечно, дуже важлива. Мало хто хоче бути засліпленим фарами зустрічних автомобілів. А це - одна з найпоширеніших причин ДТП.

Більшість водіїв - чоловіки. А вони, як відомо, досить недбало ставляться до свого здоров'я і йдуть до лікаря коли стан здоров'я досягає критичної точки.

Після 40 років водії хоча і помічають, що зір вже не такий гострий, до окуліста йти не поспішають. І дуже даремно. Потрібно розуміти, що носіння окулярів здатне врятувати безліч життів. А якщо Ви професійний водій, то вимоги до Вашого зору набагато вище і суворіше, ніж до зору автолюбителів.

Як проходить прийом у оптометриста?

Якщо Ви керуєте авто, професійний оптометрист обов'язково запитає Вас про те, як Ваші очі реагують на світло фар вночі. Після спілкування і перевірки Вам підберуть окуляри для максимальної корекції зору. Якщо лікар не запитає Вас про водіння, повідомте самі, що Ви автолюбитель, і в який час доби Ви переважно водите авто.

Нові технології, які використовуються зараз при виробництві лінз, створюють оптимальні умови для боротьби зі сліпучим світлом і відблисками. Завдяки цьому водіння в будь-який час доби стає комфортним і безпечним.

Захист очей вдень

У денний час на зір негативно впливають наступні фактори:

  • прямі сонячні промені

  • відбиття від лобового скла

  • відблиски від торпедо та приладової панелі

  • відблиски від дороги

Щоб мінімізувати вплив цих негативних факторів на видимість, необхідно придбати окуляри з поляризаційними лінзами. Вони захистять очі і від сонця, і від його відображень. Водій в таких лінзах набагато швидше здатний побачити, якщо на дорогу вибіжить дитина або тварина. Вони на кілька пунктів покращують контрастність зору.

Багато водіїв користуються для захисту очей типовими фотохромними лінзами (хамелеонами). На жаль, в денний час вони неефективні, оскільки ультрафіолет поглинається лобовим склом і не може активувати захист окулярів.

А ось спеціальні фотохромні лінзи з поляризацією DriveWear «запускаються» навіть короткими хвилями світла. Тому вони затемнюются в салоні відповідно до яскравості освітлення. Це робить їх більш надійними захисниками очей в денний час.

Захист очей вночі

Нічне водіння характеризується зниженою освітленістю. Через це контрастність предметів також сильно знижується. Ще зі шкільного курсу біології ми знаємо, що при слабкому освітленні зіниця розширюється. Через це найменші помилки рефракції стають яскраво вираженими. Тому водії з короткозорістю, далекозорістю, та й з нормальним зором не дуже полюбляють водити авто в умовах нічного освітлення. Через складності в сприйнятті і концентрації у водія з'являється дискомфорт за кермом і втрачається впевненість на дорозі.

Спеціаліст в салоні оптики обов'язково врахує такі скарги і, скоріше за все, проведе додаткову діагностику в затемненні. Це допоможе оптимізувати рецепт. Таким клієнтам зазвичай можуть порекомендувати окуляри з однофокальними або прогресивними лінзами, на які нанесено покриття, що просвітлює.

Які лінзи ми рекомендуємо

Особлива форма і вдосконалені технології виробництва допомагають створити умови для більш комфортного зору і забезпечення безпечного водіння. Нижче ми наводимо рекомендації по виробниках лінз для окулярів.

Компанія Carl Zeiss Vision

Carl Zeiss Vision першими створили окуляри з лінзами, адаптованими для водіння. Лінзи Zeiss DriveSafe в перекладі означають «води безпечно». Вони підходять тим, хто носить окуляри і знаходиться в автомобілі протягом тривалого періоду. Цейсс повністю врахував зорові потреби водіїв і розробив дизайн лінз з якісним унікальним покриттям DuraVision DriveSafe. Таке покриття не порушує сприйняття кольору. Крім того, вони підсилюють контрастність зору. Завдяки DuraVision Ваші очі будуть надійно захищені від фар авто і ліхтарів.

Лінзи Zeiss DriveSafe можуть бути різних дизайнів. Виробник пропонує як лінзи однофокального, так і прогресивного дизайну. Це створює широке поле вибору лінз, які задовольнять потреби практично всіх водіїв. Такі лінзи також рекомендуються якщо Ви активно користуєтеся навігатором і перебуваєте за кермом машини практично постійно.

Лінзи Цейсс виготовляють виключно за індивідуальними замовленнями. Для цього в Німеччині побудований завод, який не має аналогів в світі. Перевага лінз Цейсс також в тому, що вони підходять і для звичайного носіння за межами авто.

Rodenstock Road

Rodenstock Road - окуляри, лінзи яких створені спеціально для водіїв. Вони оснащені покриттям Solitaire Protect Road 2 і спеціальним фільтром. Найвідомішими представниками Роденшток Роуд вважаються наступні бренди:

Multigressiv Road 2 і Impression Road 2 - прогресивні лінзи зі стабільністю зображення без впливу на чіткість зору.

Multigressiv Mono Road 2 і Impression Mono Road 2 - однофокальні лінзи з потужним високоточним зображенням по всій площі лінз.

Спеціальне покриття і фільтр в лінзах Роденшток поглинають всі відомі відблиски.

Seiko Optical Products

Цей виробник пропонує водіям однофокальні Seiko Drive і прогресивні Seiko Drive Х лінзи для окулярів. Вони гарантують чіткий зір як вдень, так і вночі. Однофокальні мають мульти-асферичний дизайн, що гарантує чітке зображення на далекі відстані та поблизу, зменшує спотворення по краях.

Прогресивні окуляри ідеально підійдуть далекозорим водіям через те, що вони забезпечують широкий огляд на далеких відстанях і плавний перехід в середню зону.

У вартість лінз Сейко Драйв і Сейко Драйв Екс входить мультипокриття RCC- RoadClearCoat. Його спеціально розробили для лінз водійських окулярів. Таке покриття унікальне тим, що дозволяє водити авто не тільки вночі, але й в туман.

Висновок

Завдяки розвитку оптичних технологій водії без проблем можуть обрати ті окуляри, що підходять саме їм. А турбота про зір і безпеку в дорозі заспокоїть близьких. Не потрібно відкладати візит до офтальмолога якщо Ви відчуваєте хоч найменші труднощі із зором під час поїздок. Нехай це стане інвестицією в збереження Вашого життя і забезпеченням безпеки.