Фотохромні лінзи PhotoFusion від Carl Zeiss Vision
Фотохромні лінзи PhotoFusion від Carl Zeiss Vision

Фотохромні лінзи - це лінзи, які не тільки коригують зір (покращують зір до максимально досяжної з окулярами гостроти зору), але і змінюють ступінь свого затемнення в залежності від інтенсивності сонячного світла. Окуляри з фотохромними лінзами називають фотохромними окулярами, а також окулярами-«хамелеонами». Фотохромні лінзи в приміщенні можуть бути безбарвними, як звичайні лінзи для окулярів, а на вулиці під яскравими сонячними променями вони швидко темніють. Дані окуляри на вулиці захищають очі від надмірного сонячного світла так само, як сонцезахисні окуляри. Якщо з вулиці зайти в приміщення, то фотохромні лінзи знову швидко стають безбарвними. У приміщенні вони практично не відрізняються від звичайних безбарвних окулярів, які використовують для усунення рефракційних дефектів зору.

Фотохромні лінзи PhotoFusion від Carl Zeiss Vision

Результати міжнародного дослідження, проведеного Carl Zeiss Vision в 2010 році, показали, що користувачі окулярів хочуть мати лінзи з більш високими швидкостями затемнення і освітлення, щоб більш комфортно бачити при будь-яких умовах освітлення. З огляду на ці потреби, компанія Carl Zeiss Vision в квітні 2011 року оголосила про випуск нових оригінальних лінз PhotoFusion, які швидше реагують на зміну освітленості. Назва нових лінз складається з двох слів: Photo - світло, яскравість і Fusion - злиття. Це змушує згадати про явище фотосинтезу в природі, також ініційованого квантами ультрафіолетового випромінювання.

 

В результаті швидкість зміни світлопропускання лінз PhotoFusion стала на 20% швидше, ніж у раніше запропонованих Carl Zeiss Vision фотохромних лінз: вони затемняются до 11% світлопропускання за 15-30 с, а освітлюються до 70-92% світлопропускання за 5-10 хв. Лінзи PhotoFusion дуже прозорі в приміщенні - вони мають світлопропускання 92% (при температурі 23 ° C), а в активованій стадії досягають затемнення сонцезахисного світлофільтру 3-й категорії відповідно до стандарту ISO 8980- 3. Незалежно від інтенсивності фарбування і умов освітленості лінзи PhotoFusion забезпечують 100% захист від сонячного випромінювання в діапазоні довжини хвиль до 400 нм і гарантують користувачам окулярів захист в будь-яких видах зорової діяльності.

Їх відрізняє:

  • стабільність колірного відтінку фарбування
  • рівномірність світлопропускання незалежно від товщини лінзи
  • тривалість збереження фотохромних властивостей

Лінзи випускаються в двох варіантах фарбування в активованої стадії: коричневому і сірому. Коричневий колір забезпечує поліпшення контрастності, а сірий - більш рівномірну передачу кольору.

 

PhotoFusion, як і будь-які фотохромні лінзи, характеризуються залежністю поглинання світла в активованій стадії від температури - вони темніші при більш низькій температурі і світліше при більш високій. Ця залежність менше виражена, ніж у раніше запропонованих компанією Carl Zeiss Vision фотохромних лінз.

 

В даний час лінзи PhotoFusion виробляються на основі широкого ряду органічних матеріалів з показниками заломлення 1,5; 1,6 і 1,67. Компанія Carl Zeiss Vision продовжує розробку технології виготовлення лінз PhotoFusion з трайвекса і високо заломлюючого матеріалу з показником заломлення 1,74. Нові лінзи придатні для використання в нічний і денний час доби і можуть бути рекомендовані для носіння всім, хто прагне до більшого комфорту і надійного захисту при будь-яких умовах освітленості.

Лінзи з власних полімерів з розподіленим по масі фотохромним агентом пропонують також компанії Hoya, Rodenstock і Kodak.

Сучасні фотохромні лінзи для окулярів можна рекомендувати як альтернативу будь-яким незафарбованих лінзам в приміщенні. Однак при цьому їх можна використовувати і як сонцезахисні лінзи, так як вони послаблюють яскраві сонячні промені. Таким чином, одна пара фотохромних окулярів може замінити дві пари звичайних:  для приміщення та сонцезахисні. Вони ідеальні для ситуацій, коли Ви чергуєте перебування в яскравий сонячний день на вулиці і всередині приміщення.

Однак фотохромні лінзи не є повноцінною заміною сонцезахисних окулярів, якщо Ви плануєте весь день провести під сонцем, наприклад, на пляжі. Для надійного захисту очей від занадто яскравих сонячних променів при тривалому перебуванні на відкритому повітрі найкраще підходять сонцезахисні окуляри з постійним ступенем затемнення.